Tips Bercuti di Bandung - Tempat Makan Best di Bandung

Tempat Makan Best di Bandung 2

Okey hari ni aku nak cerita pada hari ke-3 aku di Bandung & spesifik kepada restoran yang aku lawati aka bagi tajuk Tempat Makan Best di Bandung.

Dimulakan dengan Bf aku bf kat hotel je la dah diaorg kasi free rugi x guna. hotel Sweet Karina Inn ni simple je bf diaorang xde pilihan terpaksa je amik apa yang disediakan tapi sedap gak..

Ini lah menu pagi ni..

Tips Bercuti di Bandung - Tempat Makan Best di Bandung

kalo weekend diaorang sediakan buffet tapi weekdays memang camni je menu sarapan di sini bleh makan kat cafe di bawah or minta room service free je. Layanan kat hotel ni memang 5 star walau hotel kecik je tahniah la kat diaorang. Sangat kagum layanan oleh sweet karina inn ni.

Lepas bf kitaorg ke Pasar baru shopping2 pastu dah jam 2 petang masa untuk menu tengah hari.. kali ini kitaorang ke Restoran masakan minang iaitu di Restoran Simpang Raya Bandung. Selain Masakan Sunda di Bandung bleh cuba Masakan Minang. Masakan Minang ni lebih dekat dihati orang Malaysia sebab cam kari-kari & gulai gitu & diaorang pakai kerisik & kelapa.

Tengok menunya… Gulai… Gulai.. dendeng.. Gulai.. Kepala Ikan.. bla..bla.. Tips Bercuti di Bandung - Tempat Makan Best di Bandung

tapi korang tak payah susah susah nak pening kepala nak order apa korang duduk je & order minuman pastu.. jeng jeng jeng…

Tips Bercuti di Bandung - Tempat Makan Best di Bandung

pelayan diaorang tiba dengan penuh pingan di atas satu tangan & semangkuk nasi sesuai untuk bapa orang yang datang kalo ramai lagi besar kot hihihi 😀

Semua lauk-lauk ni akan di hidang di  atas meja korang sebab tu meja kat sini besar-besar kot

Tips Bercuti di Bandung - Tempat Makan Best di Bandung

Inilah lauk pauk yang di Lambakan di atas meja aku.. pilih-pilih.. kita cuma bayar lauk yang dimakan je tau kalau x usik tak dikira la.. jadi pandai-pandai la pilih lauk yang best.  Tapi nasihat aku, jangan rambang mata sangat sebab lauk-lauk kat sini banyak letak santan jadi makan sikit dah rasa kenyang jadi xyah la nak ambik banyak-banyak k habis kan satu-satu dulu.

Tips Bercuti di Bandung - Tempat Makan Best di Bandung

Air pun dah sampai aku order Jus Avocado + gula melaka.. yak.. nyesal amik air ni x sedap & tak sesuai minum dengan makanan bersantan cepat mual la.. last-last aku sedut air hubby aku nyer gak jus belimbing huhu…

Tips Bercuti di Bandung - Tempat Makan Best di Bandung

dah tinggal separuh baru ingat nak snap 😀

ini lak lauk pauk yang aku ambil. sebenarnya ada lagi 2 pingan yang aku lupa nk snap daging dendeng dengan begedil.

Tips Bercuti di Bandung - Tempat Makan Best di Bandung

Ayam mask apa ntah ni yang pasti terasa ada kerisik dlm ni

Tempat Makan Best Di Bandung - Restoran Best di Bandung

Ini cam gulai nangka inilak bersantan la nama pun gulai kan..

Sambal diaorang nice

Tempat Makan Best di Bandung

Tempat Makan Best di Bandung

ini lak terung goreng +sambal hurm yang ni best bagi tekak aku tapi xabis makan sebab kekenyangan melampau.. sebab tu aku nasihatkan kalau ke restoran masakan minang di Bandung ni ambil sikit-sikit dulu sebab sangat cepat kenyang.

Tempat Makan Best di Bandung

okeh cukup dulu buat tengah hari punya cerita.. sambung shopping lagi… pastu makan malam di restoran yang best di Bandung iaitu Restoran Sangkuriang

Restorang Best di Bandung kedua untuk hari ketiga.. 😀

Memperkenalkan Restoran Best di Bandung – Restoran Sangkuriang – highly Recomended gak!! sebab suasananya..

Tempat Makan Best di Bandung

Restoran Sangkuriang  Bandung .. kalo korang pernah pergi Bambu Palace yang kat Ampang tu haaa lebih kurang la designnya. Ada landscape cantik & rasa cam dalam hutan pastu ada pondok-pondok untuk lepak & makan sangat selesa & nyaman…

Tempat Makan Best di Bandung

lampu minyak tanah pun ada.. & setiap pondok ada tempat basuh tangan yang unik

Tempat Makan Best di Bandung

Cam dalam citer P Ramlee 😀 ..setelah seketika order & makanan pun sampai dengan penuh tertip oleh pelayan ni…satu satu di hidang ke atas meja kitaorang..Restoran Best di Bandung Restoran Sangkuriang Bandung

Restoran Best di Bandung

Menu pertama.. Nasi putih dlm daun pisang & dalam bekas cengini gak.. best la

Tempat Makan Best di Bandung – Restoran wajib pergi di Bandung

Ini lah menu untuk budak kecik dhia lak tauhu goreng.. suka sungguh dia kunyah tauhu kat sini

Tempat Makan Best di Bandung – Restoran wajib pergi di Bandung

Ini dia sambal tempe.. sedap2 tapi aku kena basuh lu tempe ni sebab tak tahan bau belacan huwaaa..

Tempat Makan Best di Bandung – Restoran wajib pergi di Bandung

hah menu ni best.. sup ketam.. aku ingatkan leh kasi dhia makan sup tapi pedas2 sket sup ni utk kita yang dewasa ni merbeless lah..

Tempat Makan Best di Bandung – Restoran wajib pergi di Bandung

hah ini super double best la ..AYAM PENYET..

kat sini makanan sedap cuma agak pedas.

Tempat Makan Best di Bandung – Restoran wajib pergi di Bandung

Tempat Makan Best di Bandung – Restoran wajib pergi di Bandung

Minumam aku ayaq nyiok … hehe 😀

Tempat Makan Best di Bandung – Restoran wajib pergi di BandungSuasana di Restoran Sangkuriang Bandung..

Tempat Makan Best di Bandung – Restoran wajib pergi di Bandung

Ini bahagian kerusi biasa.. kalo xnak duk kat pondok leh duk sini.

Tapi tak berapa best kat pintu keluar..

Restoran Best di Bandung

Diaorang ni jual macam2 kat luar kedai tu, tiap -tiap customer yang baru keluar kena ekor sampai ke kereta tapi awal tu pak supir aku dah pesan jangan tawar kalau taknak beli & jangan layan kalo tak diaorg akan bekeras suh beli gak. Jadi kalo tak bekenan jangan la nak melayan & kalo ada yang berkenan cuba tawar semurah-murahnya sebab diaorg akan kurang hingga separuh harga.

Aku pun terbeli gak sebab teringat kat mak & kesian kat diaorang aku pun beli la kain batik 3 helai dengan harga 100 ribu kot tak salah. Brader tu cakap batik asli indon tapi bila aku balik kat umah mak aku kata bukan ori sama cam beli kat siam…. huuuu ter tipu

hurmm setelah kekenyangan kitaorang balik hotel & titun… nk shopping pun dah banyak tempat shopping dah tutup agak bosan bila malam di sini.. kalo tanpa baby maybe leh lagi lepak2

ok bersambung pada hari ke-4 iaitu aku ke Kg Daun iaitu restoran terbesar di Asia..

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Share on print
Nabila Fieza

Nabila Fieza

Nabila Fieza adalah pemilik dan penulis laman web Fieza.Net di mana beliau berkongsi pengalaman, petua-petua, resipi masakan dan tips-tips berguna untuk rakan-rakan netters.

Siri Popular

Bercuti di Korea Selatan

Bercuti di Bandung

Resipi Diet Atkins

Update Terbaru

Pau Goreng Cadbury

Resepi Pau Goreng Cadbury

Hari ni aku nak kongsi resepi yang sangat sangat sangat simple.. dengan hanya guna 2 bahan tapi dapat hasilkan kuih yang sangat yummmy! 100% kanak-kanak

Resepi Burger Ayam Cute

Resepi Burger Ayam Cute

Resepi Burger Ayam Cute Nape ade ‘cute’ sebab comel je kecik hehe sebenarnya aku potong 4 dari sebiji burger… hmmm kenapa aku tak buat burger

Ada Komen/Soalan/Mesej?

Tinggalkan komen, mesej atau tanya soalan di ruangan mesej kat bawah tu.

0 Comment

No Comment.