Pulut Mangga Harum Manis

Resepi Pulut Mangga – Cara Memasak Pulut Mangga

Mangga Harum Manis

Resepi Pulut Mangga – Cara Memasak Pulut Mangga   Assalamualaikum dan selamat petang..cewah ok petang ni aku nak kongsi resepi yang tidak asing lagi bagi negeri [email protected] apabila tibanya musim harum manis iaitu Resepi Pulut Mangga Harum Manis atau orang utara kata ” Pulut Sibar @ Sibaq” Resepi Pulut Sibar! Oh Yeh!

kalau orang utara sebut pulut sibar inilah resepinya atau lebih pekat lagi “puluit sibaq”, tak kira untuk makan dengan Mangga @ mempelam ataupun makan bersama durian.

Mempelam Harumanis

Apa-apa pun memandangkan sekarang adalah musim Mangga Harum Manis jadi aku nak kongsilah Resepi Pulut Mangga.

Oh ya satu lagi, kalau nak tahu lebih pasal Mangga Harum Manis, korang leh ke post aku yang lepas Mangga Harum Manis kat post tu ada aku inform pasal bila masanya musim Mangga Harum Manis dan lokasi-lokasi yang korang leh dapatkan Mangga Harum Manis.

Ok kita Terus ke Resepi Pulut Mangga.

Bahan-Bahan Resepi Pulut Mangga :

1 Kilo Beras Pulut Susu ( aku guna Faiza Beras Pulut Susu berharga RM 12.50/2kg)

1 Biji Kelapa (transformkan ke bentuk santan – aku guna 600ml air utk proses ini)

Garam secukup rasa ( aku guna 1 sudu teh penuh)

Gula pun secukup rasa ( aku guna 2 sudu besar )

Air untuk mengukus – yg ni ikut bekas kukus korang ler k 😀

Daun Pandan & Daun Pisang jika ada utk aroma je..

& yang paling penting MANGGA HARUM MANIS – sesuka hatilah tapi minimum dlm 5-6 biji nanti tak puas makan lak

 

Cara Memasak Resepi Pulut Mangga :

1. Rendam beras pulut semalaman atau paling kurang 3 jam. Resepi Pulut Mangga beras pulut tu akan sedikit kembang selepas 3 jam, aroma pulut tu dah terbau mmm.. sedap! pastu toskan airnya Resepi Pulut Mangga 2. Kemudian sediakan bekas kukus pulak…masukkan air ke lapisan bawah periuk kukus  Resepi Pulut Mangga

letak daun pisang kat lapisan atas utk mendapatkan aromanya pada pulut, kemudian panaskan sebentar bekas kukus & masukkan pulut yang ditoskan tadi tu. Resepi Pulut Mangga
bekas kukus Resepi Pulut Mangga

dan kukus selama 30 minit. Resepi Pulut Manggasementara tu, bolehlah sediakan santan dari 1 biji kelapa tu, if dah beli santan terus tu xpayah la. aku pun inilah first time wat manual cam ni.. huhu lenguh gak tangan nak memerah santan ni fuhh! tula asyik cari yang segera je.
Resepi Pulut Manggabeginilah susah payahnya nak mendapatkan semangkuk santah hehe.. nk snap pic ni pun bukan senang sebelah penuh santan, sebelah tgn pegang kamera lagi haha.. 😀
Resepi Pulut ManggaHasil santanku…santan ni masak bersama sedikit garam & gula, kejap je utk malarutkan garam ngan gula je.
Santan - Resepi Pulut Mangga3. ok lepak2 jap setelah 30 minit, bolehlah mengangkat pulut tadi tu. Rasalah dulu pulut kot tak masak lagi, tapi selalunya dah ok.

Inilah dia pulut kukus… kalau korang nak makan dengan ikan kering, sampai sini jelah terus leh makan. tapi sebab untuk makan dengan mangga kita terus ke step seterusnya. pULUT kUKUS

4.Masukkan pulut ni ke bekas lain untuk dicampur bersama lebih kurang 2 cawan santan ( separuh dari hasil santan tadi ) Resepi Pulut Mangga masukkan santan & kacau hingga sebati, kemudian kukus lagi sekali dlam 15 minit, kejap je yang ni nak kasik sebati je. pastu angkat & sekali lagi campurkan santan selebihnya & gaul sebati & sedia dimakan. … Kalau korang nak lebih lemak boleh tambahkan sukatan santan ke lagi 1/2 biji or sebiji kelapa lagi. Leh buat kuah lak. tapi aku tak buat pun malas hehe.. 😀 Mangga Harum Manis   5. sediakan Mangga Harum Manis… ini dia Harum Manis segar dari ladang… dalam kotak tu 3kg ada 7 biji berharga RM47.50 tu adalah harga yang sangat murah tau, kalau kat tepi-tepi jalan diaorang jual sampai RM20 tahun ni memang melampau! Okeh… JOM MAKAN PULUT MANGGA tadi.. Pulut Mangga Harum Manis

 

 

ok kalau nak order harumanis leh contact no ni : 019-5556553
PROMOSI TERKINI DIBUKA HINGGA 01 JUN 2017 sahaja!!
harumanis perlis
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Share on print
Nabila Fieza

Nabila Fieza

Nabila Fieza adalah pemilik dan penulis laman web Fieza.Net di mana beliau berkongsi pengalaman, petua-petua, resipi masakan dan tips-tips berguna untuk rakan-rakan netters.

Siri Popular

Bercuti di Korea Selatan

Bercuti di Bandung

Resipi Diet Atkins

Update Terbaru

Pau Goreng Cadbury

Resepi Pau Goreng Cadbury

Hari ni aku nak kongsi resepi yang sangat sangat sangat simple.. dengan hanya guna 2 bahan tapi dapat hasilkan kuih yang sangat yummmy! 100% kanak-kanak

Resepi Burger Ayam Cute

Resepi Burger Ayam Cute

Resepi Burger Ayam Cute Nape ade ‘cute’ sebab comel je kecik hehe sebenarnya aku potong 4 dari sebiji burger… hmmm kenapa aku tak buat burger

Ada Komen/Soalan/Mesej?

Tinggalkan komen, mesej atau tanya soalan di ruangan mesej kat bawah tu.

5 Comment
Sunan October 29, 2014
| |

camne nak order mangga harum manis tu kak ?

zin August 2, 2014
| |

Sluurrp...sodapnya. Mesti try buat ;-)

nabila May 26, 2014
| |

sorry saya tak jual hihi just kongsi je kat sini :D

mimi April 22, 2014
| |

hi...salam....camna nk oder? postage?