Resepi Kek Coklat Moist

Resepi Kek Coklat Moist

Resepi Kek Coklat Moist

8292171_f260

Bahan-Bahan Untuk Resepi Kek Coklat Moist

1 1/2 Cawan Gula

3/4 Cawan Koko

2  1/4 Tepung Gandum atau Tepung Kek

(Kalau pakai tepung kek tak perlu baking powder)

2 Sudu Teh Baking Powder

1 sudu Teh Soda Bikarbonat

1/2 Cawan Butter (kalau pakai butter cup potong 2 je=125g)

1 sudu teh esen vanilla

1   Cawan Air

3 Biji Telur

 

Cara-Cara Memasak Resepi Kek Coklat Moist

1. Masukkan gula, koko, tepung, baking powder, soda bikarbonat, butter, esen vanilla, air & telur ke dalam bekas mixer & mix well ok! senangkan campo je semua skali pastu mesinkan sebati

2. bila dah sebati & xde ketul-ketul bahagikan adunan ke 2 dulang. Jangan lupa lapikkan dulang di tapak dah keliling dulang dengan kertas minyak supaya senang nak tanggalkan nanti (pakai kertas a4 pun boleh tau haha)

3.bakar hingga masak.. nak tahu masak tak? cucuk dengan belakang sudu kalau masih lekat tu x masak lagi la & kalau dah x lekat tu masak dah hokey!

**Api Jangan Terlalu kuat ketika Membakar kek

4. Sementara tunggu masak leh lah buat sos coklat tu lak.. memang supper moist tau! xcaya try wat haha serius best!

5. Selepas Kek masak, sejukkan kek & sapu coklat ke atas satu permukaan & lapiskan kemudian baru salut keseluruhan kek… yummy! aku suka letak banyak2 supper moist!

Resepi Kek Coklat Moist

Resepi Sos Coklat

2 sudu serbuk koko

250 ml susu cair

100ml susu pekat

sedikit butter (dalam 1 sudu gitu je k)

sedikit vanilla

3 sudu golden syrup (optional)

Cara buat Resepi Sos Coklat Untuk Kek Coklat Moist

Tips* Aku suka doublekan sukatan untuk sos ni sebab nak jadikkan supper moist lagik kek tu huhu pastu lebihan tu leh je guna untuk letak atas ais krim or boleh dimakan begitu sahaja.

1. Masukkan semua bahan dalam blender & blendkan sampai sebati

2. Masak dalam api perlahan tapi jangan stop mengacau coz nanti melekat .. masak hingga mencapai kepekatan yang disukai okey

ni ada pos pasal sos coklat je https://www.fieza.net/resepi-sos-coklat/

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Share on print
Nabila Fieza

Nabila Fieza

Nabila Fieza adalah pemilik dan penulis laman web Fieza.Net di mana beliau berkongsi pengalaman, petua-petua, resipi masakan dan tips-tips berguna untuk rakan-rakan netters.

Siri Popular

Bercuti di Korea Selatan

Bercuti di Bandung

Resipi Diet Atkins

Update Terbaru

Pau Goreng Cadbury

Resepi Pau Goreng Cadbury

Hari ni aku nak kongsi resepi yang sangat sangat sangat simple.. dengan hanya guna 2 bahan tapi dapat hasilkan kuih yang sangat yummmy! 100% kanak-kanak

Resepi Burger Ayam Cute

Resepi Burger Ayam Cute

Resepi Burger Ayam Cute Nape ade ‘cute’ sebab comel je kecik hehe sebenarnya aku potong 4 dari sebiji burger… hmmm kenapa aku tak buat burger

Ada Komen/Soalan/Mesej?

Tinggalkan komen, mesej atau tanya soalan di ruangan mesej kat bawah tu.

1 Comment
Azrah May 19, 2016
| |

Adunan resepi ni dpt sme bsar cm pic tu ke sis...just nk taw...tQ ????????