Resepi Kari Ayam Mudah

Resepi Kari Ayam Mudah dan Cepat dan Sedap Sampai Menjilat Jari

Haha tak tahu nak tulih apa hari ni… hari tu sibuk exam.. ni plak dah sibuk puasa.. nanti lah kalau rajin aku share lagi resepi kueh raya yang aku buat this year… tak der idea lagi nak buat kueh ape.. k bye

 

 

 

hahaha… eh blom abis… godek godek gambar ada satu resepi aku terlupa nak kongsi… sangat sesuai dimasak pada bulan Ramadan ni… sesuai bangat untuk dibuat kuah roti jala atau roti arab…. Resepi Kari Ayam Mudah dan Cepat dan Sedap Sampai Menjilat Jari huahahaha….

Resepi Kari Ayam Mudah dan Cepat dan Sedap Sampai Menjilat Jari……

Resepi Kari Ayam Mudah

Kita mulakan rancangan hari ini dengan memperkenalkan bahan-bahannya untuk membuat Resepi Kari Ayam ini…

Okey resepi ni aku guna separuh ekor ayam k.. sesuai la untuk makan 2-3 orang

bahan-bahan :

Ayam 1/2 ekor potong (kecik2 lagi  cepat masak)

Sebijik Kentang yang agak besar (kalau kecik letak ler 2 bijik)

1 bijik bawang besar (bleh pakai 6 bijik bwk kecik tapi sebab aku malas potong nanti pedih mata jadi tukar bwg besar)

4 ulas bawang putih

1 keping kecik asam keping

Santan Kotak separuh kotak (lebih sket pun xpe)

5 sudu besar Rempah kari Ayam/Daging

Kayu manis, bunga lawang dan pelage dua tiga bijik (macam pic bawah ni)

Halia 1 inci

daun kari setangkai

Air, Minyak Gula & Garam

Resepi Kari Ayam Mudah

Cara-Cara Memasak Resepi Kari Ayam Mudah ni ialah………………………..

1. Siapkan barang-barang kat atas tu… jangan lupa basuh ayam bersih-bersih

2. Sediakan Periuk masukkan minyak 3-4 sudu gitu pastu tumis bahan-bahan dlm pingan tu bwang,  halia, bunga lawing, pelage, kayu manis.

Resepi Kari Ayam Mudah

 

 

 

 

 

 

3. Pastu bila tumisan agak berbau masukkan rempah kari dan kacau kari tu bersama bahan-bahan di atas api (api perlahan sket ye nanti hangit plak rempah tu jadik pahit huhu)  masuk air sikit supaya rempah tu mesra bersama &  kacau rempah sampai naik minyak .

Resepi Kari Ayam MudahResepi Kari Ayam Mudah

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Masukkan Ayam plak & gaul-gaulkan ayam tuh dalam kari yang pekat tuh pastu baru tambah air lagi biarkan ayam seketika baru masukkan kentang & daun kari dan biarkan mendidih

6

 

 

 

 

 

 

5. Pastu masukkan santan..leh tambah air kalau nak lebih pekat.. pastu masukkan asam keping , gula dan garam biarkan memasak sampai mendidih dan naik minyak…

Resepi Kari Ayam MudahResepi Kari Ayam Mudah

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

okey..siapResepi Kari Ayam Mudah

Nabila Fieza

Nabila Fieza

Nabila Fieza adalah pemilik dan penulis laman web Fieza.Net di mana beliau berkongsi pengalaman, petua-petua, resipi masakan dan tips-tips berguna untuk rakan-rakan netters.

Siri Popular

Bercuti di Korea Selatan

Bercuti di Bandung

Resipi Diet Atkins

Update Terbaru

Pau Goreng Cadbury

Resepi Pau Goreng Cadbury

Hari ni aku nak kongsi resepi yang sangat sangat sangat simple.. dengan hanya guna 2 bahan tapi dapat hasilkan kuih yang sangat yummmy! 100% kanak-kanak

Ada Komen/Soalan/Mesej?

Tinggalkan komen, mesej atau tanya soalan di ruangan mesej kat bawah tu.

15

13 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of

sedap…boleh cuba ni 🙂

Salam Sis, tertarik lihat peralatan bekas putih yang Sis gunakan, jenama apa ya? The best part lepas masak terus hidang atas meja menggunakan bekas yang sama kan.. Jimat masa dan jimat air.

Ain

Saya dah Cuba ???? menjadii ???? sedap ???? tpi mcm pucat so sy tmbh lgy serbuk Kari ???? tq akk share ????

kudus

tq akak share…saya dah try ..wow amaizing…sedap sangat..anak anak pun suka…

Lina

Saya da try masak tadi ..sedap ..thank you share resepi..

Syah

Saya baru try tadi. Thanks. Tapi mmg tak letak cili kering eh? Sbb lepas siap masak baru sedar xde tulis n rasa pun kurang. Maybe saya tak buat betul2 kut..huhu. Btw arigatss

afiqaziz

Hari nk nk bt harap menjadi

hazwan

salam sis saya dah buat …..sedap tapi pekat

quya

Nmpk sdap????. Sya nak cuBa yea sis…terima kasih resepinya ..????

Schu

sy folo resipi ni…sedappp. thanks

Zurapunk girl

Sy bru hari nie nk mncuba..trima kseh share resepi

Zurapunk girl

Mmg nmpk terliur…nk mncuba hari nie