Resepi Kari Ayam Mudah dan Cepat dan Sedap Sampai Menjilat Jari

Haha tak tahu nak tulih apa hari ni… hari tu sibuk exam.. ni plak dah sibuk puasa.. nanti lah kalau rajin aku share lagi resepi kueh raya yang aku buat this year… tak der idea lagi nak buat kueh ape.. k bye

 

 

 

hahaha… eh blom abis… godek godek gambar ada satu resepi aku terlupa nak kongsi… sangat sesuai dimasak pada bulan Ramadan ni… sesuai bangat untuk dibuat kuah roti jala atau roti arab…. Resepi Kari Ayam Mudah dan Cepat dan Sedap Sampai Menjilat Jari huahahaha….

Resepi Kari Ayam Mudah dan Cepat dan Sedap Sampai Menjilat Jari……

Resepi Kari Ayam Mudah

Kita mulakan rancangan hari ini dengan memperkenalkan bahan-bahannya untuk membuat Resepi Kari Ayam ini…

Okey resepi ni aku guna separuh ekor ayam k.. sesuai la untuk makan 2-3 orang

bahan-bahan :

Ayam 1/2 ekor potong (kecik2 lagi  cepat masak)

Sebijik Kentang yang agak besar (kalau kecik letak ler 2 bijik)

1 bijik bawang besar (bleh pakai 6 bijik bwk kecik tapi sebab aku malas potong nanti pedih mata jadi tukar bwg besar)

4 ulas bawang putih

1 keping kecik asam keping

Santan Kotak separuh kotak (lebih sket pun xpe)

5 sudu besar Rempah kari Ayam/Daging

Kayu manis, bunga lawang dan pelage dua tiga bijik (macam pic bawah ni)

Halia 1 inci

daun kari setangkai

Air, Minyak Gula & Garam

Resepi Kari Ayam Mudah

Cara-Cara Memasak Resepi Kari Ayam Mudah ni ialah………………………..

1. Siapkan barang-barang kat atas tu… jangan lupa basuh ayam bersih-bersih

2. Sediakan Periuk masukkan minyak 3-4 sudu gitu pastu tumis bahan-bahan dlm pingan tu bwang,  halia, bunga lawing, pelage, kayu manis.

Resepi Kari Ayam Mudah

 

 

 

 

 

 

3. Pastu bila tumisan agak berbau masukkan rempah kari dan kacau kari tu bersama bahan-bahan di atas api (api perlahan sket ye nanti hangit plak rempah tu jadik pahit huhu)  masuk air sikit supaya rempah tu mesra bersama &  kacau rempah sampai naik minyak .

Resepi Kari Ayam MudahResepi Kari Ayam Mudah

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Masukkan Ayam plak & gaul-gaulkan ayam tuh dalam kari yang pekat tuh pastu baru tambah air lagi biarkan ayam seketika baru masukkan kentang & daun kari dan biarkan mendidih

6

 

 

 

 

 

 

5. Pastu masukkan santan..leh tambah air kalau nak lebih pekat.. pastu masukkan asam keping , gula dan garam biarkan memasak sampai mendidih dan naik minyak…

Resepi Kari Ayam MudahResepi Kari Ayam Mudah

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

okey..siapResepi Kari Ayam Mudah

11 Comments

  1. abdhayati January 14, 2016
  2. Dayu M. Selim June 7, 2016
  3. Nabila Fieza June 8, 2016
  4. Ain November 2, 2016
  5. kudus November 20, 2016
  6. Lina December 31, 2016
  7. Syah May 17, 2017
    • Nabila Fieza August 17, 2017
  8. afiqaziz June 18, 2017
  9. hazwan August 24, 2017

Leave a Reply