Resepi Durian Crepe

Resepi Durian Crepe – cara membuat durian crepe step by step

Resepi Durian Crepe – cara membuat durian crepe step by step

Resepi Durian Crepe

Hari ni aku nak kongsi satu resepi yang hot hot skarang ni kat fb je asyik durian crepe je aku nengok orang duk promote anyway kat sini aku kongsi resepi durian crepe kat korang k..

Sebenarnya durian crepe ni dah lama diaorg ada jual kat shopping-shopping mall kat KL aku penah gak beli kat ikano dulu memang sedap sangat & tak sangka kini aku dapat buat sendiri & terima kasih kat blog ni yang aku amik resepinya : http://mylovelyfamily-ana.blogspot.com/2012/10/resepi-crepe-durian-tutorial.html

Anyway inilah bahan-bahannya

Bahan-bahan untuk kulit Resepi Durian Crepe

Resepi Durian Crepe

50g  Tepung Gandum

1 sudu besar Tepung Ubi Kayu

2 sudu besar gula halus

1 biji telur

1 sudu esen vanila

40ml susu cair ( tapi aku pakai  fcm dutch lady je hihi)

1 gelas air (160ml)

3 sudu butter dicairkan

sedikit pewarna kuning ( tapi aku tak letak pun)

Langkah 1 Resepi Durian Crepe

tttt

Campurkan tepung gandum, tepung ubi & gula halus & ayak ke dalam bekas yang sesuai.

Resepi Durian Crepe

Resepi Durian Crepe

Masukkan susu & kacau rata

Resepi Durian Crepe

Pastu masukkan pulak telur yang telah di kacau2 guna garfu ( kacau siket2 je pun)

Resepi Durian Crepe

Masukkan esen vanila lak..pastu msk air (lupa nk snap )

Resepi Durian Crepe

pastu butter lak & kacau kacau sampai sebati sebab butter ni susah sket nk msk dlm air kan.. pastu tapis

Resepi Durian Crepe

lepas tu leh la membakar adunan lapisan durian crepe korang ni.. sori la terlepas nak snap time tengah memasak adunan ni anyway caranya  ialah ambil satu senduk kecil & leperkan ke atas nonstick pan macam kat pic bawah ni aku curi kat google image ja

Resepi Durian Crepe

saiz ni terpulangla  aku nyer teruk betul xde jadi bulat cengini pun hahaha.. lapisan ni xyah alih-alih tau, agak agak masak je terus telangkupkan kuali kat atas pingan kalo cedok-cedok pakai sudip takut terkoyak lak dah la nipis je menda ni. bagi yang dah expert senang la aku yang amatur ni siap ada yang reject 2-3 bijik sebab salah telangkup sampai jatuh kat lantai huhuhu..

pastu lapisan ke-dua leh je tindan-tindan jangan risau crepe ni x melekat sebab dah kita letak butter dalam adunan tadi. pan korang pun xyah letak ape-ape minyak lagi tau!

Resepi Durian Crepe

Inilah hasilnya kulit Durian Crepe aku tu… malu jugak nak upload ni orang lain buat bulat-bulat ja aku punya hahaha banyak sangat seni ni 😀

baiklah kita ke bahan-bahan untuk inti Resepi Durian Crepe

Langkah 2 : Inti Durian Crepe

Bahan-bahan untuk inti resepi durian crepe ialah :

Resepi Durian Crepe

150ml whipping cream + 1 sudu besar gula halus – pukul hingga gebu & kental

Resepi Durian Crepe

dan bahan paling penting ialah mestilah isi durian hehehe…

Resepi Durian Crepe

Inilah isi durian yan telah dibuang bijinya aku nyer lebih kurang 6 ulas kot sebab durian yang aku beli tu kecil2 ke ulasnya kalo yang besar2 tu agak2 la maybe dalam 2-3 ulas pun dah cukup kalo terlebih xpe boleh mamam hehehe..

dan bolehlah ke acara berikutnya.. membungkus

Langkah 3 : Membungkus durian Crepe 

Resepi Durian Crepe

beginilah caranya membungkus durian crepe ambil sesudu cream pastu laps durian & lapis lagi sekali cream & balut cam balut tepung bungkus tu janji semua tertutup hehe..

Bahagian yang ada hangit-hangit tu korang letak inti tau nanti bila dah balut bahagian luar nampak cantik & berseri-serila hihihi

lagi nipis kulit lagi best tapi jangan sampai bocor lak xbest la.

Resepi Durian Crepe

Inilah hasil durian crepe yang pertamaku… hihihi semangatnya dan akhirnya aku dapat menyiapkan 13 biji durian crepe kalo korang pandai buat kulit mungkin leh dapat lagi banyak & lagi kecil saiz lagi la banyak leh buat.

Hasil ni boleh lah untuk hidangan 3-4 orang kot huhuhu

Resepi Durian Crepe

buruk beno rupenye durian crepe aku ni anyway bleh la for first time buat hihihi.. lepas tu masukkan ke dalam peti ais lebih kurang 4-5 jam supaya whipping cream jadi keras & serasi bersama durian.

setelah 5 jam dalam freeze beginilah hasilnya & realy nyumi

Resepi Durian Crepe

Selamat Mencuba & Selamat Menjamu Selera….

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Share on print
Nabila Fieza

Nabila Fieza

Nabila Fieza adalah pemilik dan penulis laman web Fieza.Net di mana beliau berkongsi pengalaman, petua-petua, resipi masakan dan tips-tips berguna untuk rakan-rakan netters.

Siri Popular

Bercuti di Korea Selatan

Bercuti di Bandung

Resipi Diet Atkins

Update Terbaru

Pau Goreng Cadbury

Resepi Pau Goreng Cadbury

Hari ni aku nak kongsi resepi yang sangat sangat sangat simple.. dengan hanya guna 2 bahan tapi dapat hasilkan kuih yang sangat yummmy! 100% kanak-kanak

Resepi Burger Ayam Cute

Resepi Burger Ayam Cute

Resepi Burger Ayam Cute Nape ade ‘cute’ sebab comel je kecik hehe sebenarnya aku potong 4 dari sebiji burger… hmmm kenapa aku tak buat burger

Ada Komen/Soalan/Mesej?

Tinggalkan komen, mesej atau tanya soalan di ruangan mesej kat bawah tu.

55 Comment
Zam August 1, 2017
| |

Suka makan durian crepe, 1 family tak terkecuali. Teringin belajar buat sendiri, baru puas tengok anak2 makan hasil air tangan sendiri. Tq share resepi.

Zaleha Awaluddin June 28, 2017
| |

Sedap tu ..huhu

paridahishak April 22, 2016
| |

SHARE RESEPI NI YA..TKSH.

Ida October 2, 2015
| |

Thanks resepi

sha July 11, 2015
| |

Sy 2x buat kulit dy, xmnjdi jugak, huaaaa.. Help me!! :'(

syaman June 27, 2015
| |

Kne pakai mixer ke?? Klo xpki mixer bole x?

azna June 7, 2015
| |

thanks for the recipe....lawak lak baca...anak akak pun suka baca..rasa semangat nak buat sbb cr penerangan yg fun dan jgn risau kalau buat silap...asal bolah ngapp...hehehe keep it up...

❤❤MsTae❤❤ (@EcaAmira) January 5, 2015
| |

sdp...kakak ak dh penah buat.. :D

Hasnieda May 21, 2014
| |

Dalam seminggu saya dok mengulang makan durian crepe jer... memang crazy about durian crepe... tapi nak buat sendiri malas la pulak sebab sorang2... hehehee... tak susah pun sebenarnya lepas baca resipi ni... thanks sebab bagi resipi dan cara-cara buat durian crepe ni yer...

cik uchu May 16, 2014
| |

Sy dh try gna rspi ni. Tp Napa klt crepe merekah ek?apa y krg pn tah la.sspa tau help me. Kcwa la

Nieda May 3, 2014
| |

I'm crazy about durian crepe.... tak larat dah nk membeli... lps ni mmg kena buat sendiri laa... thx for the recipe...

zila April 18, 2014
| |

thank you... sya baru nk cuba...harap2 mnjadi..hihi

mohd zahid March 21, 2014
| |

Assalaamu'alaikuum , kak fieza . Tadi saya baru cuba sebiji durian crepe ... mmg sedap dan menggiurkan ... so ni dah ada resepi ni boleh la cuba kan ? sdap ke x sedap lain citer

nurulsyazwani November 9, 2013
| |

Kenape sye gn yg sm pnya blh jd mcm ade pati........air nk ltk bl?

zi August 26, 2013
| |

saye rasa elok pakai whipping spray,yg pakai ais blended punya

ila May 4, 2013
| |

sdap nye .. nk try lha bt..hik2 :) trma ksih kak.. :D

dounatt raub April 25, 2013
| |

Wlopondurian crepe awk tak santek,tp bile tgk isi dlm nye tuh...perghhh,ase nak geget2 je pic durian crepe awk ni wahai cik nabila..tq atas resepi nye..pas ni nak try buat..jadi ke idak..hehehe

anis March 26, 2013
| |

akak kenape krim saya bila putar dia nampak xkental sangat...bila masuk dalam peti ok...

puterimuslimah March 6, 2013
| |

amboi macam macam la saye buat langsung tak jadi

Muchlis February 12, 2013
| |

resep ini sangat membatu bagi yg suka makan durian and memasak ,.,.,. coba anda jangan meliat makanan tereus liat jga info motogp ,.,.,.di blog motogp.unsri.ac.id/index.php/posting/394

wani February 1, 2013
| |

Hi kak, sy dah buat tapi adunan tepung tak berapa menjadi.. kenape ek kak?

liza January 20, 2013
| |

thnk u kak...ade org idam nak mkn..hehe.

tieya safiya January 18, 2013
| |

hehehe esk bwu nk try wat durian crepe n..hehe wishh me luck.. !! thnx 2 kak fieza 4 da resepi :)

mukhtar January 16, 2013
| |

wah...1st wat jadi..hehe..tq for the recipe...nice..

niah January 15, 2013
| |

terima kasihbolehlah saya mencubanya

Ruzai Nizam January 12, 2013
| |

boleh tak postkan video sekali? baru lebih paham secara mendalam

ChefKecil January 12, 2013
| |

Assalamualaikum Kak Fieza.. Nak tanya ni.. Akak duk area mana? Kalau kat Kuantan kat mana boleh jumpa Whipping Cream? Nak buat juga! Sebab adik dengan ayah suke Durian Crepe. ChefKecil ni 12 Tahun. Love to Cook tapi tak lupa UPSR. Huhu. Okay dah out of topic. Kat mana nak beli Whipping Cream kat area Kuantan?

syasya January 9, 2013
| |

part kulit durian crepe tu kelakar tu.. ahahah..slumbe je. anyway thanksssss.... dah boleh buat dah lepas ni. and memang menghiburkan.. Ekekek.. :P

sunshine January 5, 2013
| |

hahaha aku nakal btul cre akak ni gtaw.....kejap terlupe 2 kejap lupe nk snap siap copy pic kt google yg xthan...slambe btul...sgt mghiburkn i likes....pmbljrn yg sng nk msuk kple aku yg serabut ble bab masak hahaha..tq tq

nur zakirah January 2, 2013
| |
hattey December 29, 2012
| |

ok terima kasih utk rsepi durian crepe

ismaizzuddin December 28, 2012
| |

salam..sorry kcu.. nk gtau.. whiiping cream yg tak jd tu sbb terlebih kcu..terlampau lama kcu dia aku trun dan berair n whipping cream tu kna ckup sjuk..tq..=)

mia sara December 26, 2012
| |

thank you dh tnjkkn caranya sy dh cuba first xmnjadi anyway sy akan cubalg

huda melove December 26, 2012
| |

saya bru try. xde xperience buat krim. jadi kim saya cam lebih. saya dah whip tali sbb pakai mesin bila dia kental krim jadi meecik ke sana sini :(

qifafa December 22, 2012
| |

Thanks for the step dear. But kalau nak whipping cream yang betul2 naik tu cari yang ade tulis cake & dessert topping

ann December 14, 2012
| |

aah kak nape eak whiping saya tak menjadi gebu macam tu..2 kali dah buat tak jadi jugak..ptus asa..huhu

lissa December 12, 2012
| |

akk, kna gna non dairy whiping ke dairy whiping or mna2 pn bleh? sy bli dairy whipping. sy pkul whipping cream smpai jd pjal n brair..bknny gebu..lcu btul la

lyza December 4, 2012
| |

Kak, sy pukul whipping cream x jd mcm akak punye pon.. kenape ye?

ida November 29, 2012
| |

nak letak air waktu mana...tak nyatakan pon

saya November 21, 2012
| |

percubaan yg baik dan langkah yg sgt brani mengupload durian crepe anda yg comel2 blaka..tq for all informations..=)