Resepi Durian Crepe – cara membuat durian crepe step by step

Resepi Durian Crepe – cara membuat durian crepe step by step

Resepi Durian Crepe

Hari ni aku nak kongsi satu resepi yang hot hot skarang ni kat fb je asyik durian crepe je aku nengok orang duk promote anyway kat sini aku kongsi resepi durian crepe kat korang k..

Sebenarnya durian crepe ni dah lama diaorg ada jual kat shopping-shopping mall kat KL aku penah gak beli kat ikano dulu memang sedap sangat & tak sangka kini aku dapat buat sendiri & terima kasih kat blog ni yang aku amik resepinya : http://mylovelyfamily-ana.blogspot.com/2012/10/resepi-crepe-durian-tutorial.html

Anyway inilah bahan-bahannya

Bahan-bahan untuk kulit Resepi Durian Crepe

Resepi Durian Crepe

50g  Tepung Gandum

1 sudu besar Tepung Ubi Kayu

2 sudu besar gula halus

1 biji telur

1 sudu esen vanila

40ml susu cair ( tapi aku pakai  fcm dutch lady je hihi)

1 gelas air (160ml)

3 sudu butter dicairkan

sedikit pewarna kuning ( tapi aku tak letak pun)

Langkah 1 Resepi Durian Crepe

tttt

Campurkan tepung gandum, tepung ubi & gula halus & ayak ke dalam bekas yang sesuai.

Resepi Durian Crepe

Resepi Durian Crepe

Masukkan susu & kacau rata

Resepi Durian Crepe

Pastu masukkan pulak telur yang telah di kacau2 guna garfu ( kacau siket2 je pun)

Resepi Durian Crepe

Masukkan esen vanila lak..pastu msk air (lupa nk snap )

Resepi Durian Crepe

pastu butter lak & kacau kacau sampai sebati sebab butter ni susah sket nk msk dlm air kan.. pastu tapis

Resepi Durian Crepe

lepas tu leh la membakar adunan lapisan durian crepe korang ni.. sori la terlepas nak snap time tengah memasak adunan ni anyway caranya  ialah ambil satu senduk kecil & leperkan ke atas nonstick pan macam kat pic bawah ni aku curi kat google image ja

Resepi Durian Crepe

saiz ni terpulangla  aku nyer teruk betul xde jadi bulat cengini pun hahaha.. lapisan ni xyah alih-alih tau, agak agak masak je terus telangkupkan kuali kat atas pingan kalo cedok-cedok pakai sudip takut terkoyak lak dah la nipis je menda ni. bagi yang dah expert senang la aku yang amatur ni siap ada yang reject 2-3 bijik sebab salah telangkup sampai jatuh kat lantai huhuhu..

pastu lapisan ke-dua leh je tindan-tindan jangan risau crepe ni x melekat sebab dah kita letak butter dalam adunan tadi. pan korang pun xyah letak ape-ape minyak lagi tau!

Resepi Durian Crepe

Inilah hasilnya kulit Durian Crepe aku tu… malu jugak nak upload ni orang lain buat bulat-bulat ja aku punya hahaha banyak sangat seni ni 😀

baiklah kita ke bahan-bahan untuk inti Resepi Durian Crepe

Langkah 2 : Inti Durian Crepe

Bahan-bahan untuk inti resepi durian crepe ialah :

Resepi Durian Crepe

150ml whipping cream + 1 sudu besar gula halus – pukul hingga gebu & kental

Resepi Durian Crepe

dan bahan paling penting ialah mestilah isi durian hehehe…

Resepi Durian Crepe

Inilah isi durian yan telah dibuang bijinya aku nyer lebih kurang 6 ulas kot sebab durian yang aku beli tu kecil2 ke ulasnya kalo yang besar2 tu agak2 la maybe dalam 2-3 ulas pun dah cukup kalo terlebih xpe boleh mamam hehehe..

dan bolehlah ke acara berikutnya.. membungkus

Langkah 3 : Membungkus durian Crepe 

Resepi Durian Crepe

beginilah caranya membungkus durian crepe ambil sesudu cream pastu laps durian & lapis lagi sekali cream & balut cam balut tepung bungkus tu janji semua tertutup hehe..

Bahagian yang ada hangit-hangit tu korang letak inti tau nanti bila dah balut bahagian luar nampak cantik & berseri-serila hihihi

lagi nipis kulit lagi best tapi jangan sampai bocor lak xbest la.

Resepi Durian Crepe

Inilah hasil durian crepe yang pertamaku… hihihi semangatnya dan akhirnya aku dapat menyiapkan 13 biji durian crepe kalo korang pandai buat kulit mungkin leh dapat lagi banyak & lagi kecil saiz lagi la banyak leh buat.

Hasil ni boleh lah untuk hidangan 3-4 orang kot huhuhu

Resepi Durian Crepe

buruk beno rupenye durian crepe aku ni anyway bleh la for first time buat hihihi.. lepas tu masukkan ke dalam peti ais lebih kurang 4-5 jam supaya whipping cream jadi keras & serasi bersama durian.

setelah 5 jam dalam freeze beginilah hasilnya & realy nyumi

Resepi Durian Crepe

Selamat Mencuba & Selamat Menjamu Selera….

53 Comments

  1. saya November 21, 2012
    • nabila November 22, 2012
    • hea February 1, 2013
  2. ida November 29, 2012
    • nabila December 5, 2012
  3. lyza December 5, 2012
    • nabila December 5, 2012
  4. lissa December 12, 2012
  5. ann December 14, 2012
    • nabila December 14, 2012
  6. qifafa December 22, 2012
    • nabila December 22, 2012
    • Puff May 27, 2014
  7. huda melove December 26, 2012
  8. mia sara December 26, 2012
  9. ismaizzuddin December 28, 2012
  10. hattey December 29, 2012
  11. nur zakirah January 2, 2013
  12. sunshine January 6, 2013
  13. syasya January 9, 2013
  14. ChefKecil January 12, 2013
    • nabila January 12, 2013
    • ziehan January 16, 2013
  15. Ruzai Nizam January 12, 2013
    • nabila January 14, 2013
  16. niah January 15, 2013
  17. mukhtar January 16, 2013
    • nabila January 16, 2013
  18. tieya safiya January 18, 2013
    • nabila January 19, 2013
  19. liza January 20, 2013
    • nabila January 20, 2013
  20. wani February 1, 2013
  21. Muchlis February 12, 2013
  22. puterimuslimah March 6, 2013
  23. anis March 26, 2013
  24. dounatt raub April 25, 2013
  25. ila May 4, 2013
  26. zi August 26, 2013
  27. nurulsyazwani November 9, 2013
  28. mohd zahid March 21, 2014
  29. zila April 18, 2014
  30. Nieda May 4, 2014
  31. cik uchu May 16, 2014
  32. Hasnieda May 21, 2014
  33. azna June 7, 2015
  34. syaman June 27, 2015
  35. sha July 11, 2015
  36. Ida October 2, 2015
  37. paridahishak April 22, 2016

Leave a Reply