Resepi Cheesekut Senang

Resepi Cheesekut Senang Cream Crackers

Resepi Cheesekut Senang Cream Crackers

Resepi Cheesekut Senang

Resepi Cheesekut Senang Cream Crackers … yup! memang senang je nak buat cheesekut ni sebab tu aku namakan resepi cheesekut senang haha! aku buat ni tak sampai 30 minit dah siap… masuk peti sejuk pastu leh makan sambil layan movie.

Aku pun ni first time cuba tapi alhamdulillaah berjaya hihi! sebenarnya resepi aku ni lari sket dari resepi asal sebab ikut asalnya cheese campo susu pekat tapi pelik pulak tekak aku kalau campo susu pekat hmmm jadi aku letak whipped cream sama konsep untuk buat cheese cake.

sape yang nak follow resepi asal leh guna susu pekat gantikan dengan whipped cream tu ye!

Hokey kita mulakan masak-masak Resepi Cheesekut Senang ni.

Bahan-Bahan Resepi Cheesekut Senang…

Resepi Cheesekut Senang

250 gram cream cheese

3 sudu besar dan penuh melimpah gula ( kalau nak pakai susu pekat x perlu letak gula dah ye!)

100ml whipped cream – bleh jugak pakai susu UHT or full cream dutch lady or what eva

2-3 sudu kecil susu pekat – bancuh bersama air panas

30 bijik cream crackers – kuantiti bergantung jugak cara korang susun

sedikit milo & hiasan lain jika suka.. leh jugak tabur ngan nestum or what eva

Hokey cara-cara membuat Cheesekut Senang aku ni adalah…

1. Mix Cheese + gula + whipped Cream dlm mixer hingga agak kembang & sebati..

Resepi Cheesekut Senang Resepi Cheesekut Senang Resepi Cheesekut Senang

 

2. Bancuh susu pekat dengan air panas dan rendamkan biskut sementara sediakan bekas untuk melapis cheesekut ni.

Resepi Cheesekut Senang Resepi Cheesekut Senang

3. Agak-agak susu meresap sket  letak 4 keping dalam bekas & sapu adunan Cheese .. pastu lapiskan lagi 4 keping di atas adunan tu sampai dan sapu lagi cheese sampai biskut jadi 3 lapis.Resepi Cheesekut Senang

 

inilah hasilnya setelah siap 3 lapisan cream crackers & cheese. Jangan lupa  salut cheese di sekeliling biskut tu.. leh jugak letak lagi banyak tapi pingan aku muat utk 4 keping je jadi aku lapiskan 3 tingkat  4×3 = 12 keping. aku dapat buat 2 set macam ni = 24 keping.

Resepi Cheesekut Senang

Resepi Cheesekut Senang

 

Ini set pertama aku tabur milo..


Resepi Cheesekut Senang

 

set ke-2 aku letak manik coklat ni je…

Resepi Cheesekut Senang

 

pastu tgk cheese aku masih ada baki nak buat lagi 1 set takut tak cukup jadi aku buat lagi 2 set mini. iaitu dengan guna 1 biji cream cracker lapis 3… lagi comel wat camtu..

ini dia mini cheesekut set… letak sebijik biskut dlm piring..

Resepi Cheesekut Senang

sapu.. & lapiskan hingga jadi 3 lapis..

 

Resepi Cheesekut Senang

yang ni aku selangselikan dengan taburan milo sekali .. sedap jugak milo tu rasa pahit2 campo cheese.. yummy!

Resepi Cheesekut Senang

 

ha.. dah siap mini cheesekut aku… mari masukkan ke dalam peti sejuk..

Resepi Cheesekut Senang

lepas dah agak sejuk & cheese keras bleh lah potong…. inilah hasilnya…

Resepi Cheesekut Senanghaa ni kenalkan pembantu aku..

Resepi Cheesekut Senang

 

dan ni plak ringkasan keseluruhan…silakan nak copy pun bleh nak share pun bleh hehe…

Resepi Cheesekut Senang

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Share on print
Nabila Fieza

Nabila Fieza

Nabila Fieza adalah pemilik dan penulis laman web Fieza.Net di mana beliau berkongsi pengalaman, petua-petua, resipi masakan dan tips-tips berguna untuk rakan-rakan netters.

Siri Popular

Bercuti di Korea Selatan

Bercuti di Bandung

Resipi Diet Atkins

Update Terbaru

Pau Goreng Cadbury

Resepi Pau Goreng Cadbury

Hari ni aku nak kongsi resepi yang sangat sangat sangat simple.. dengan hanya guna 2 bahan tapi dapat hasilkan kuih yang sangat yummmy! 100% kanak-kanak

Resepi Burger Ayam Cute

Resepi Burger Ayam Cute

Resepi Burger Ayam Cute Nape ade ‘cute’ sebab comel je kecik hehe sebenarnya aku potong 4 dari sebiji burger… hmmm kenapa aku tak buat burger

Ada Komen/Soalan/Mesej?

Tinggalkan komen, mesej atau tanya soalan di ruangan mesej kat bawah tu.

4 Comment
HANIE June 18, 2015
| |

SEDAPNYE BEB.. TENGAH PUASA NI.. CAM SENANG JE RESEPI NI.. TQ FOR RESEPI.. TI FREE NAK WAT LAH

Fiza June 14, 2015
| |

Thank u! Baru abes wat.. tggl nak taste je.. hehe..gamba yg last yg ade summary tu helpful..

Humaira April 22, 2015
| |

sedapnye,,,,,,, :) nak try buat. terima kasih atas perkongsian

ummisofia April 11, 2015
| |

Mmmm sedapnyerr...tq sis ,i nk copy ye