Makna Bunga..

makna Bunga Rose

Makna Bunga Rose atau bunga Mawar… Bunga Mawar Merah.. Bunga Mawar Pink.. Bunga Mawar Putih dan Bunga Mawar Kuning..

Rose selalu dikaitkan dengan cinta dan cinta sejati dan suci tetapi sebelum itu mari kita memahami maksud setiap warna bunga ini..

Rose Merah

Makna Bunga Rose

Rose Merah memberi maksud cinta sejati dan romantik.. oleh itu jika seseorang membetikan anda Rose Merah mungkin beliau telah jatuh cinta kepada anda..

  • cinta dan romantisme

Rose Putih

Makna Bunga Rose

Rose putih seperti warnanya membawa erti kebersihan & kesucian selalu digunakan ketika majlis perkahwinan kerana membawa pada keharmonian dan kesucian juga kehormatan.

  • kemurnian, polos, simpati, dan spiritualitas

Rose Pink

Makna Bunga Rose

Rose pink pula pula membawa kepada kasih sayang dan kecantikan, jika seseorang memberikan anda bunga rose pink mungkin kerana beliau terpegun dengan kecantikan yang dimiliki. Selain itu rose pink membawa maksud kehormatan, rasa kesyukuran, pernghargaan. Rose pink juga boleh diberikan sebagai tanda terima kasih. Boleh diberikan kepada orang tersayang seperti anak, ibu dan cinta anda.

  • cinta, syukur, dan apresiasi

Rose Kuning

Makna Bunga Rose

Rose kuning pula mambawa maksud matahari memberikan sinaran, hubungan silatulrahim, boleh dijadikan hadiah persahabatan atau hadiah melawat pesakit dan kepada saudara mara tanda anda mementingkan hubungan yang erat dan menjada silatulrahim. Selaian itu ia membawa kepada kegembiraan dan perasaan suka.

  • persahabatan, kegembiraan, dan harapan baik

Rose Oren Atau Rose Peach

Makna Bunga Rose

Rose Oren pula sesuai bagi hadian konvo atau hadiah sebagai ucapan Tahniah kerana Rose Oren adalah warna gabungan antara merah dan kuning.

  • hasrat dan antusiasme

Rose Purple

Makna Bunga Rose

Rose Purple pula memberi makna keagungan dan kemegahan.

  • pesona, mulia, cinta pada pandangan pertama

Leave a Reply