Jadual lawatan Di Korea

Bercuti Ke Korea Selatan : Jadual Perjalan selama 11 Hari 10 Malam di Busan, Deagu dan Seoul

Jadual lawatan Di Korea

Bercuti Ke Korea Selatan : Jadual Perjalan selama 11 Hari 10 Malam di Busan, Deagu dan Seoul

Cuti ke Korea selatan aku mengambil masa selama 11 hari 10 malam dan berikut ialah plan awal dan apa yang terjadi di sana okey la almost semua yang list tu we all dapat pegi & memang hampir 90 % mengikut apa yang dirancang.

 

Hari Pertama – hari paling penat giler cover 3 tempat dlm 1 hari, BUSAN-DAEGU-SEOUL

Busan Gimhae Airport

– Yondusan Park -Gukje Market – Jagalchi Fish Market, Busan

– Keimyung University, Daegu

– Able Hostel Dongdaemun, Seoul

100% mengikut plan

Hari Kedua

– Ewha Women’s University & Shopping Street

– Yeouido Park ~ 63 Building  ~ Han River Cruise

– Mouse Rabbit Yesung Super Junior Cafe

– Jalan-Jalan @ Dongdaemun Market till late

plan asal nak ke Itaewon beli bahan mentah halal first tapi lewat bangun last2 tak beli langsung bahan mentah sebab we all tak makan sgt makanan bekal, semua kenyang makan angin. tapi masa kat 63 building tu tersangkut kat park dekat sejam sebab ujan pastu baru we all ke 63 building.

pastu last skali cadang nk jalan-jalan kat dongdaemun tapi penat sngat.. kejap je kitaorang jalan pastu balik tido..

Hari Ketiga

– Gwanghwamun Plaza –

– Gyeongbokgung Palace – Secret Garden

-National Folk Museum

– Changdeokgung Palace

Coffee Prince  : tak jadi pegi tapi we all pegi Namsan Tower & Teddy Bear Museum

Plan nak ke Coffee Prince tapi malas plak nak minum kopi jadi we all up plan hari ke9 iaitu ke Namsan Tower.

sangat penat hari ni sebab semuanya berjalan.. memang tak banyak transfer tapi jalan banyak di palace2 tu pastu nak ke Namsan Tawer tu kena mendaki pulak untuk ke Cable Car… pastu ramai orang memang agak sesak sampai jadi ilang mood

Hari Ke Empat

– Nami Island

– Petit France

Plan asal lepas balik petit france tu nak jejalan kat insadong or dongdaemun tapi we all sangat penat, jadi balik Guest House masak bihun goreng haha

Hari ke Lima

-Everland

100% mengikut plan hari ni sehari suntuk dari pagi sampai malam kat Everland tu pun ada yang tak sempat cover.. memang best giler  dan besar giler Everland ni cuma terkilan last tu we all nak tunggu pertunjukan bunga api aku baca blog pukul 9 pertujukan tu tapi sampai 9.15 takde apa pun jadi we all ingat dah tak de la maybe di gantu dengan Haloween Club Night tu… pastu we all pun blah la… tup tup masa kat bus baru nampak bunga api naik…huuuuuu hampessss

tapi takpe la ada pengalaman lain yang tidak dapat dilupakan di Everland haha… kalau nak tahu kena baca post aku pasal Everland.

Hari ke Enam

– Crazy Ttboek

– Hongdae Market

– Trick eye gallery

– Hello Kitty Cafe

– Dongdaemun

Hari ke -6 ni agak berserabut sebab terlewat bangun lagi we all cancel plan asal nak English Village BOF Film Location pastu ingat nak ke  Namsangol  Hanol Village pastu ujan pulak, last last we all terus gi ke Hongdae makan Crazy Tteobokki… marbeless la ujan-ujan makan pedas

Oh ya Dongdaemun di sarankan pegi hari sabtu malam, sebab malam ni macam2 persembahan ada kat bawah mall2 besar di Dongdaemun ni.. best jugak layan..

Hari ke Tujuh

– Yangpyeong Camp  English Village (BOF film location)

-Apgujeong – A-Prince concert kecil& jalan-jalan di sekitar

-Dongdaemun

Hari ini sangat relax, memang nasib baik we all cancel ke English Village semalam sebab semalam tutup.. huhu klau tak mau tak pengsan sebab jauh bangat nak ke situ banyak transfer & lama dalam train.

sebab sangat relax malam tu we all shopping2 di Dongdaemun lagi.. cover mall lain plak… banyak sgt mall kat Dongdaemun tu memang x sempat cover kalau pegi kejap kejap.. sib baik we all stay kat DOngdaemun.. tapi jangat risau mall ni bukak sampai pagi tau..

Hari Ke Lapan

– Tukar Guest House ke Hanok Style Guest House iaitu Haemil Guest House

-Kimchee Academy,Myeongdong

-Myeongdong

-Itaewon – Makan Makanan korea halal di Muree House

-Namdaemun

Weall tukar guest house tapi barang2 tak pindah masuk kat Haemil Guest ni , weall hantar terus ke Guest house seterusnya Namsan Guest House sebab semalam je pun duk kat Haemil ni.. penat plak nak angkut

Hari ke Sembilan

-KBS

-Coex

-Namdaemun

Hari ni sangat bersantai… tak rushing2 dah sepatutnya coex & KBS ni cover masa hari ke tujuh tapi dah ada mini concert tu we all tunda ke hari ni. malam tu weall gi Namdaemun & Myeongdong tapi Myeongdong tak sempat nak jelajah sebab semua kedai dah tutup awal dalam kul 9-10 gitu diaorang dah siap-siap kemas.. jadi we all balik tido je la hmm rugi je

Hari Ke Sepuluh

Hari ni memang aku set takde plan… free je.. mana yang rasa nak pegi.. pepagi tu we all ke Namdaemun cari baju love Korea sebab sebelum tu ada perasan murah 3 KRW10,000 , lebih kurang Rm10 sehelai. lepas borong baju we all jalan-jalan lagi kat Namdaemun beli Kerongsang pastu masuk shopping mall kat Namdaemun area tapi kurang memberangsangkan lebih sesuai situ untuk golongan 40-50an je jadi we all balik guest house jap simpan baju Love Korea & Kerongsang & we all ke Myeongdong jap & last skali ke Dongdaemun .. ingat nak lepak dongdaemun sampai pagi tapi penat pulak bejalan & poket pun dah hampir kekeringan jadi dalam kul 11.30mlm gitu we all pun pulang ke Guest House & mengemas…datang bawak 3 beg..balik plak beg terberanak jadi 4 beg huhu…

Hari Ke Sebelas

Jam 5.30pagi we all kuar kejar train yang first ke Seoul Station utk tukar ke Airport Transfer.. naik train jugak sebab jimat… kos ke Airport dlam KRW5000 je mengambil masa keseluruhan perjalanan 1jam lebih.. & bye bye Korea…

Yeah.. itu lah serba sedikit jadual melawat Korea oleh kita orang… untuk lebih detail boleh tengok pos-pos yang berkaitan tempat tempat tersebut.. aku akan ceritakan camne nak pegi sumer… k

Jadual lawatan Di Korea
Pic di Akademi Kimchi Myeongdong.. leh pakai Hanbuk

Nabila Fieza

Nabila Fieza

Nabila Fieza adalah pemilik dan penulis laman web Fieza.Net di mana beliau berkongsi pengalaman, petua-petua, resipi masakan dan tips-tips berguna untuk rakan-rakan netters.

Siri Popular

Bercuti di Korea Selatan

Bercuti di Bandung

Resipi Diet Atkins

Update Terbaru

Pau Goreng Cadbury

Resepi Pau Goreng Cadbury

Hari ni aku nak kongsi resepi yang sangat sangat sangat simple.. dengan hanya guna 2 bahan tapi dapat hasilkan kuih yang sangat yummmy! 100% kanak-kanak

Ada Komen/Soalan/Mesej?

Tinggalkan komen, mesej atau tanya soalan di ruangan mesej kat bawah tu.

21

12 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Amy

Wah hebat nyer… Cemburu nyer.. huhuhu boleh tak nak tahu berapa kos yg awak spend utk 11 hari 10 malam nie.. teringin nak p.. Best2.. Cepat la citer yea.. (^_^) thanks…

siti

awk pergi ni guna pakej or backpack ek?

cepatlah sambung cite…..x sabar nk baca he3
baru jer beli tiket nk g Korea next year 🙂

kak ain

Kak akan ke korea bln mei 2014..flight lcct-busan..jadi kak nak tya..macam cara yg paling murah dan senang nk ke seoul dr busan..tksh

maisa

woahh..xde guide ke?mcm mne tahu naik subway tu smua?

kalau naik ktx, berapa harganya? lama x amik masa?

Salam, akak nak tanya kalau 8 hari 7 malam cukup tak ke Busan-Jeju-daegu-seoul?

Mazz

daegu tu kalau tak pergi pun takpe kan?

intanshafila

hye..heee….nk tnye brape agk² kos transport n ticket utk msuk all places yg awk gi tu…spjg awk kat sne…hee ^_^

suzi

yunk..wanna to ask bout brape budget berada di sne slame 10 days??

11 Hari di Korea memang terbaik. Kalau datang lagi, boleh try lawat bandar Ulsan. Salam kenal dari saya dari Ulsan, Korea

Al Ridzwan

Salam Ms. Nak tanya. Apa kelebihannya travel ke airport Busan dari airport ICN? Dan bandar yg centralise untuk saya check in supaya senang saya nak travel tempat2 seperti Gyeongbokgung, Nami Island, Itaewon dan Insa-dong. Saya ke sana selama 6 hari 5 malam saja. Thank you in advance.