Recipe

Resepi Durian Crepe – cara membuat durian crepe step by step

By  | 

Resepi Durian Crepe – cara membuat durian crepe step by step

Resepi Durian Crepe

Hari ni aku nak kongsi satu resepi yang hot hot skarang ni kat fb je asyik durian crepe je aku nengok orang duk promote anyway kat sini aku kongsi resepi durian crepe kat korang k..

Sebenarnya durian crepe ni dah lama diaorg ada jual kat shopping-shopping mall kat KL aku penah gak beli kat ikano dulu memang sedap sangat & tak sangka kini aku dapat buat sendiri & terima kasih kat blog ni yang aku amik resepinya : http://mylovelyfamily-ana.blogspot.com/2012/10/resepi-crepe-durian-tutorial.html

Anyway inilah bahan-bahannya

Bahan-bahan untuk kulit Resepi Durian Crepe

Resepi Durian Crepe

50g  Tepung Gandum

1 sudu besar Tepung Ubi Kayu

2 sudu besar gula halus

1 biji telur

1 sudu esen vanila

40ml susu cair ( tapi aku pakai  fcm dutch lady je hihi)

1 gelas air (160ml)

3 sudu butter dicairkan

sedikit pewarna kuning ( tapi aku tak letak pun)

Langkah 1 Resepi Durian Crepe

tttt

Campurkan tepung gandum, tepung ubi & gula halus & ayak ke dalam bekas yang sesuai.

Resepi Durian Crepe

Resepi Durian Crepe

Masukkan susu & kacau rata

Resepi Durian Crepe

Pastu masukkan pulak telur yang telah di kacau2 guna garfu ( kacau siket2 je pun)

Resepi Durian Crepe

Masukkan esen vanila lak..pastu msk air (lupa nk snap )

Resepi Durian Crepe

pastu butter lak & kacau kacau sampai sebati sebab butter ni susah sket nk msk dlm air kan.. pastu tapis

Resepi Durian Crepe

lepas tu leh la membakar adunan lapisan durian crepe korang ni.. sori la terlepas nak snap time tengah memasak adunan ni anyway caranya  ialah ambil satu senduk kecil & leperkan ke atas nonstick pan macam kat pic bawah ni aku curi kat google image ja

Resepi Durian Crepe

saiz ni terpulangla  aku nyer teruk betul xde jadi bulat cengini pun hahaha.. lapisan ni xyah alih-alih tau, agak agak masak je terus telangkupkan kuali kat atas pingan kalo cedok-cedok pakai sudip takut terkoyak lak dah la nipis je menda ni. bagi yang dah expert senang la aku yang amatur ni siap ada yang reject 2-3 bijik sebab salah telangkup sampai jatuh kat lantai huhuhu..

pastu lapisan ke-dua leh je tindan-tindan jangan risau crepe ni x melekat sebab dah kita letak butter dalam adunan tadi. pan korang pun xyah letak ape-ape minyak lagi tau!

Resepi Durian Crepe

Inilah hasilnya kulit Durian Crepe aku tu… malu jugak nak upload ni orang lain buat bulat-bulat ja aku punya hahaha banyak sangat seni ni 😀

baiklah kita ke bahan-bahan untuk inti Resepi Durian Crepe

Langkah 2 : Inti Durian Crepe

Bahan-bahan untuk inti resepi durian crepe ialah :

Resepi Durian Crepe

150ml whipping cream + 1 sudu besar gula halus – pukul hingga gebu & kental

Resepi Durian Crepe

dan bahan paling penting ialah mestilah isi durian hehehe…

Resepi Durian Crepe

Inilah isi durian yan telah dibuang bijinya aku nyer lebih kurang 6 ulas kot sebab durian yang aku beli tu kecil2 ke ulasnya kalo yang besar2 tu agak2 la maybe dalam 2-3 ulas pun dah cukup kalo terlebih xpe boleh mamam hehehe..

dan bolehlah ke acara berikutnya.. membungkus

Langkah 3 : Membungkus durian Crepe 

Resepi Durian Crepe

beginilah caranya membungkus durian crepe ambil sesudu cream pastu laps durian & lapis lagi sekali cream & balut cam balut tepung bungkus tu janji semua tertutup hehe..

Bahagian yang ada hangit-hangit tu korang letak inti tau nanti bila dah balut bahagian luar nampak cantik & berseri-serila hihihi

lagi nipis kulit lagi best tapi jangan sampai bocor lak xbest la.

Resepi Durian Crepe

Inilah hasil durian crepe yang pertamaku… hihihi semangatnya dan akhirnya aku dapat menyiapkan 13 biji durian crepe kalo korang pandai buat kulit mungkin leh dapat lagi banyak & lagi kecil saiz lagi la banyak leh buat.

Hasil ni boleh lah untuk hidangan 3-4 orang kot huhuhu

Resepi Durian Crepe

buruk beno rupenye durian crepe aku ni anyway bleh la for first time buat hihihi.. lepas tu masukkan ke dalam peti ais lebih kurang 4-5 jam supaya whipping cream jadi keras & serasi bersama durian.

setelah 5 jam dalam freeze beginilah hasilnya & realy nyumi

Resepi Durian Crepe

Selamat Mencuba & Selamat Menjamu Selera….

Nabila Fieza adalah pemilik dan penulis laman web Fieza.Net di mana beliau berkongsi pengalaman, petua-petua, resipi masakan dan tips-tips berguna untuk rakan-rakan netters.

    51 Comments

    1. saya

      November 21, 2012 at 10:49 pm

      percubaan yg baik dan langkah yg sgt brani mengupload durian crepe anda yg comel2 blaka..tq for all informations..=)

      • nabila

        November 22, 2012 at 4:49 pm

        Hahaha buruk kan xde seni betul 😀

      • hea

        February 1, 2013 at 8:00 pm

        nak nak cuba buat.beli makan x puas.heeeeeeeeee

    2. ida

      November 29, 2012 at 10:26 am

      nak letak air waktu mana…tak nyatakan pon

      • nabila

        December 5, 2012 at 2:10 am

        Ala sori lupa la.. letak la bila2 pun sblm letak butter cair tu… sy letak lps letak esen vanila

    3. lyza

      December 5, 2012 at 1:51 am

      Kak, sy pukul whipping cream x jd mcm akak punye pon.. kenape ye?

      • nabila

        December 5, 2012 at 2:12 am

        Pukul pkai mixer dlm 2-3 minit dia naik la

    4. lissa

      December 12, 2012 at 11:17 am

      akk, kna gna non dairy whiping ke dairy whiping or mna2 pn bleh? sy bli dairy whipping. sy pkul whipping cream smpai jd pjal n brair..bknny gebu..lcu btul la

    5. ann

      December 14, 2012 at 12:01 pm

      aah kak nape eak whiping saya tak menjadi gebu macam tu..2 kali dah buat tak jadi jugak..ptus asa..huhu

      • nabila

        December 14, 2012 at 2:21 pm

        Huhu ntah la sy pkai whipping cream cam dlm pic tu la jadi la plak

    6. qifafa

      December 22, 2012 at 6:53 pm

      Thanks for the step dear. But kalau nak whipping cream yang betul2 naik tu cari yang ade tulis cake & dessert topping

      • nabila

        December 22, 2012 at 9:34 pm

        oo camtu ya tq. sy pun xtau hihihi

      • Puff

        May 27, 2014 at 8:09 pm

        Durian crepe ni bila dah siap kena simpan dalam fridge eh? Sbb pakai whip cream nnt cair pulak?

    7. huda melove

      December 26, 2012 at 9:09 pm

      saya bru try. xde xperience buat krim. jadi kim saya cam lebih. saya dah whip tali sbb pakai mesin bila dia kental krim jadi meecik ke sana sini :(

    8. mia sara

      December 26, 2012 at 9:36 pm

      thank you dh tnjkkn caranya sy dh cuba first xmnjadi anyway sy akan cubalg

    9. ismaizzuddin

      December 28, 2012 at 12:43 pm

      salam..sorry kcu..
      nk gtau..
      whiiping cream yg tak jd tu sbb terlebih kcu..terlampau lama kcu dia aku trun dan berair n whipping cream tu kna ckup sjuk..tq..=)

      • nabila

        December 28, 2012 at 1:05 pm

        Oo. Camtu rupanya.. tq. 😀

    10. hattey

      December 29, 2012 at 8:06 pm

      ok terima kasih utk rsepi durian crepe

    11. nur zakirah

      January 2, 2013 at 8:12 pm

      hai

    12. sunshine

      January 6, 2013 at 3:33 am

      hahaha aku nakal btul cre akak ni gtaw…..kejap terlupe 2 kejap lupe nk snap siap copy pic kt google yg xthan…slambe btul…sgt mghiburkn i likes….pmbljrn yg sng nk msuk kple aku yg serabut ble bab masak hahaha..tq tq

    13. syasya

      January 9, 2013 at 11:17 pm

      part kulit durian crepe tu kelakar tu.. ahahah..slumbe je. anyway thanksssss…. dah boleh buat dah lepas ni. and memang menghiburkan.. Ekekek.. 😛

    14. ChefKecil

      January 12, 2013 at 1:34 pm

      Assalamualaikum Kak Fieza.. Nak tanya ni.. Akak duk area mana? Kalau kat Kuantan kat mana boleh jumpa Whipping Cream? Nak buat juga! Sebab adik dengan ayah suke Durian Crepe. ChefKecil ni 12 Tahun. Love to Cook tapi tak lupa UPSR. Huhu. Okay dah out of topic. Kat mana nak beli Whipping Cream kat area Kuantan?

      • nabila

        January 12, 2013 at 2:52 pm

        ala kecik2 lagi dh minat masak ni bagusnya.. kat kedai kek mesti ada. kalau tak pun kat giant, tesco mesti ada punyalah try tgk kat bhagian yogurt,butter yang kat chiller..

      • ziehan

        January 16, 2013 at 12:52 pm

        whiping cream tu boleh beli kat kedai yg jual brg2 utk buat kuih n kek.kalau kat area kuantan kedai sehati bakery, brg kita

    15. Ruzai Nizam

      January 12, 2013 at 6:41 pm

      boleh tak postkan video sekali? baru lebih paham secara mendalam

      • nabila

        January 14, 2013 at 9:01 pm

        Haha dh jd rancgn mskn dh tu hihihi

    16. niah

      January 15, 2013 at 1:24 pm

      terima kasihbolehlah saya mencubanya

    17. mukhtar

      January 16, 2013 at 3:47 pm

      wah…1st wat jadi..hehe..tq for the recipe…nice..

      • nabila

        January 16, 2013 at 4:14 pm

        Tahniah!

    18. tieya safiya

      January 18, 2013 at 9:08 pm

      hehehe esk bwu nk try wat durian crepe n..hehe wishh me luck.. !! thnx 2 kak fieza 4 da resepi :)

      • nabila

        January 19, 2013 at 9:29 pm

        Sama sama 😀 & gud luck

    19. liza

      January 20, 2013 at 9:28 am

      thnk u kak…ade org idam nak mkn..hehe.

      • nabila

        January 20, 2013 at 9:31 am

        Sm sm

    20. wani

      February 1, 2013 at 1:05 pm

      Hi kak, sy dah buat tapi adunan tepung tak berapa menjadi.. kenape ek kak?

    21. Muchlis

      February 12, 2013 at 2:44 pm

      resep ini sangat membatu bagi yg suka makan durian and memasak ,.,.,.

      coba anda jangan meliat makanan tereus liat jga info motogp ,.,.,.di blog
      motogp.unsri.ac.id/index.php/posting/394

    22. puterimuslimah

      March 6, 2013 at 11:18 am

      amboi macam macam la saye buat langsung tak jadi

    23. anis

      March 26, 2013 at 8:55 am

      akak kenape krim saya bila putar dia nampak xkental sangat…bila masuk dalam peti ok…

    24. dounatt raub

      April 25, 2013 at 4:42 pm

      Wlopondurian crepe awk tak santek,tp bile tgk isi dlm nye tuh…perghhh,ase nak geget2 je pic durian crepe awk ni wahai cik nabila..tq atas resepi nye..pas ni nak try buat..jadi ke idak..hehehe

    25. ila

      May 4, 2013 at 12:20 pm

      sdap nye .. nk try lha bt..hik2 :) trma ksih kak.. 😀

    26. zi

      August 26, 2013 at 3:07 pm

      saye rasa elok pakai whipping spray,yg pakai ais blended punya

    27. nurulsyazwani

      November 9, 2013 at 9:47 am

      Kenape sye gn yg sm pnya blh jd mcm ade pati……..air nk ltk bl?

    28. mohd zahid

      March 21, 2014 at 2:23 pm

      Assalaamu’alaikuum , kak fieza . Tadi saya baru cuba sebiji durian crepe … mmg sedap dan menggiurkan … so ni dah ada resepi ni boleh la cuba kan ? sdap ke x sedap lain citer

    29. zila

      April 18, 2014 at 10:28 pm

      thank you… sya baru nk cuba…harap2 mnjadi..hihi

    30. Nieda

      May 4, 2014 at 1:25 am

      I’m crazy about durian crepe…. tak larat dah nk membeli… lps ni mmg kena buat sendiri laa… thx for the recipe…

    31. cik uchu

      May 16, 2014 at 1:42 pm

      Sy dh try gna rspi ni. Tp Napa klt crepe merekah ek?apa y krg pn tah la.sspa tau help me. Kcwa la

    32. Hasnieda

      May 21, 2014 at 1:12 pm

      Dalam seminggu saya dok mengulang makan durian crepe jer… memang crazy about durian crepe… tapi nak buat sendiri malas la pulak sebab sorang2… hehehee…

      tak susah pun sebenarnya lepas baca resipi ni… thanks sebab bagi resipi dan cara-cara buat durian crepe ni yer…

    33. ❤❤MsTae❤❤ (@EcaAmira)

      January 6, 2015 at 1:11 am

      sdp…kakak ak dh penah buat.. 😀

    34. azna

      June 7, 2015 at 9:02 pm

      thanks for the recipe….lawak lak baca…anak akak pun suka baca..rasa semangat nak buat sbb cr penerangan yg fun dan jgn risau kalau buat silap…asal bolah ngapp…hehehe keep it up…

    35. syaman

      June 27, 2015 at 10:27 am

      Kne pakai mixer ke?? Klo xpki mixer bole x?

    36. sha

      July 11, 2015 at 10:21 pm

      Sy 2x buat kulit dy, xmnjdi jugak, huaaaa.. Help me!! :'(

    Leave a Reply